India


HomeMet mijn middelbare school ben ik in mei 2015 naar New Delhi, India geweest om vrijwilligerswerk te verrichten en de cultuur te ervaren. Met 4 leraren en 27 leerlingen verbleven we een week lang bij een paar werknemers van de organisatie Volunteering India.

Dag 1

De drukte van de auto's is verschrikkelijk. Er is geen systeem en iedereen toetert de hele tijd. We zijn langs de schooltjes geweest. Een school gaf ons een welkomstritueel. Ze zongen en gaven ons een stip op ons hoofd. De kinderen wilden allemaal dat ik een foto van ze maakte. Er was een vrouw bij de Lotustempel die wilde dat haar zoontje met mij op de foto ging. We zijn wel vaker gefotografeerd. Vervolgens gingen we naar een kleine Hindoe tempel en kregen we weer stippen. Ik at als lunch een rare, gevulde driehoek (samosa), naan en saus met kikkererwten. Bij een koffietent, Coffee Lounge, dronk ik een peach smoothie. Als avondeten at ik rijst, roti, pompoen en kikkererwten. Vandaag werden we nog met de taxi rondgereden. Morgen gaan we lopen en met de metro. (20.51)

Dag 2

Vandaag zijn we met de bus gegaan. Het was heerlijk koel in de bus, er was een hoop airco en het viel reuze mee met de drukte. De Indiers zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Er was een politieman die ons hielp oversteken en een jongen die ons helemaal naar de andere huisjes heeft gefietst. We gingen naar Lodhi Gardens. Dat is een park met oude tempels en ruines. Vervolgens gingen we wat eten bij een smoothiebar en een dure en duurzame Indiase winkel waar Indiers zelf ook hun servies en meubels kopen. Daarna gingen we naar een goedkopere, toeristische markt. We zijn ook naar een soort park voor sterrenkunde geweest. Het heet Jantar Mantar. Er waren daar mannen die aan meneer Kanhai vroegen of ze met zijn harem op de foto mochten. We gingen 's avonds met allen spullen voor de kinderen van de schooltjes in Riksjaw's naar de andere huisjes, die ongeveer 20 minuten lopen van ons vandaan zijn, brengen. Op de terugweg gingen we met 4 mensen in 1 riksja. Iemand moest bij de ander op schoot. Het voelt alsof je in een achtbaan zit. Het is spannend, leuk en eng. Als ontbijt aten we pannenkoekjes en pap. Sofie had pindakaas gekocht, ook is er marmelade en boter. In de middag at ik 'flat bread' met kaas en kruiden en een Mango Smoothie. 's Avonds aten we rijst, roti, het restje pompoen van gister, kofta en iets met kool. Ze gooien hier geen eten weg, dus ik verwacht morgen weer kool. Ik kocht schaaltjes, een sjaal, thee, magneten en een boekje. De mensen zijn heel geinteresseerd in je, maar sommige kijken je aan alsof je ze willen hebben. (22.57)
 

Dag 3

We gingen met de metro. Lopend daarheen vielen de mensen praktisch van hun motor door naar ons te kijken. Er zijn aparte coupes voor mannen en vrouwen. De mannen staan heel dicht op elkaar en de vrouwen hebben het heerlijk koel. We gingen naar een tempel, Akshardam. Je mocht daar helaas geen fotos maken. Ik heb wel voor 5 roepie een folder gekocht, met fotos. Het was echt een prachtige tempel. Je moest op blote voeten lopen en een paar mensen lachten me uit/toe toen ik bijna dansend over de grond liep. We aten ook bij de tempel. Er ging iets mis bij de bestelling, dus plots kregen we de dubbele hoeveelheid. Met de metro gingen we naar Oud-Delhi. Het was idioot druk. Er liepen zo veel mensen dat de overgang tussen straat en stoep niet zichtbaar meer was. Het was heel stressvol. Er waren te veel impulsen tegelijk. We liepen naar het Rode Fort, waar mensen zo ongeveer in de rij gingen staan om met ons op de foto te gaan. Ook velen namen stiekem foto's. We gingen met de bus terug naar de M-market, waar we al eerder koffie gedronken hebben. Vera, Gabriella en Tamar en ik gingen naar de Starbucks. Ze schreven mijn naam als Dojimder. We gingen nog langs verschillende winkels en aten toen wat kleins bij de Burger King. (22.02)

Dag 4

Vannacht is er een nieuwe vrijwilliger uit Chicago gearriveerd. Ze ging met een paar mensen mee naar school 1. Vanochtend aten we iets wat nog het meest op gefrituurde boterhammen leek. Ook dit was pittig. Met de metro gingen ik naar school 2. Dit is een nieuwe school in het project. Ze hebben geen dak. We willen dat gaan financieren en een nieuwe airco kopen. 's Ochtends werden we verwelkomt. We kregen bloemenkettingen en rijst. We moesten bloemen offeren aan de oprichter van het grondrecht. Er waren een heleboel kinderen die dansjes voor ons gingen doen. De muziek kwam uit een oude telefoon die ze tegen een microfoon hadden gezet. Soms viel hij dan ook uit. Het hele dorp liep uit om ons te zien en maakte allemaal foto's. Vervolgens gingen we lunchen. Toen we terugkwamen begon ik aan een schildering van het alfabet met plaatjes erbij. Anderen gingen de kinderen lesgeven. Er was ook een jongen die te oud voor de school was en niet meer op het terrein mocht komen die heel graag naar me toe wilde. De leraressen moesten heel erg om hem lachen. Toen we de kinderen vroegen om iets wits aan te wijzen om te leren wat de kleuren waren, wezen ze allemaal naar onze huid. 'You! You are white!' De schilderingen zijn nog niet af, maar nu al leuk. De mensen zijn zo verschrikkelijk aardig. Een vrouw zag dat er zweet op mijn voorhoofd zat en depte het af. Zodra de school sloot kregen we knuffels, high-fives, handen en kussen. Ze liepen ons achterna en zwaaiden ons uit. Alle leraressen liepen mee en zorgden ervoor dat de inzittende van een busje uitstapten zodat wij erin konden, ook al zeiden we dat dat niet hoefde. We gingen met de metro terug. Ik maakte foto's van de metaaldetectorpoortjes bij de ingang van de metro, maar moest ze verwijderen van de militairen die daar stonden. We zochten daarna een Riksja. We werden omsingeld door bestuurders die ons allemaal wilden brengen. Uiteindelijk zaten we in een riksja die te ver door reed. De riksja waar Nikki, Julia en Vera in zaten reed verkeerd. Bezorgd belden we ze op, maar ze hadden zelf al geregeld dat ze weer op de goede weg zaten. Het plan is om na het eten naar de M-market te gaan. (17.46)

Dag 5
Na een ontbijt van toast en omelet ontmoetten we een deel van de groep bij het kruispunt. Vandaag ging ik naar schooltje 1. Hier moet vooral schilderwerk gedaan worden. Met de metro gingen we erheen. Voor de lunch schilderden we de muren van 2 lokaaltjes. Zorgvuldig schilderden we om de tekeningen die de vorige groep van mijn school gemaakt had heen. We lunchten in het zelfde tentje als gisteren. Na de lunch mochten we bij de kinderen. Ze waren verschrikkelijk enthousiast. Een meisje, Shilpa , las me voor in het Engels en vroeg af en toe om hulp. We speelden boter-kaas-en-eieren en kamertje verhuren. Ze keek in de foto's op mijn mobiel en wees het huis van haar broer aan. Ze vroeg ook wie mijn broertje was. Verder was ze verschrikkelijk gefascineerd door de foto van een vliegtuig. Ze schreef mijn naam in het Hindi en we speelden klapspelletjes. Haar vriendin heette Kumkum. Toen we daarna verder wilden schilderen bleek de verf op te zijn. We gingen terug naar de kinderen. Ze maakten foto's van ons en elkaar met onze camera's. Toen we weg moesten liepen ze aan onze hand mee tot de grote weg. Ze vroegen allemaal of we terug kwamen. Met de metro en een riksja gingen we terug naar ons huis. Na het avondeten is er 'bollywood-avond' en gaan we films kijken. (17.47)

Dag 6

Na een ontbijt met roti ging ik met de auto naar school 2. Ik ben twee dagen geleden ook al bij deze school geweest. Ik hielp een paar jongetjes van ongeveer 10 jaar met hun wiskunde. Ze waren best goed. We hebben het alfabet op de muur afgemaakt. We moesten heel lang wachten op de auto naar onze lunch en werden in de tussentijd continue aangekeken door mannen en bestookt door kinderen. Een paar leraressen bleven de hele tijd bij ons in de buurt. We lunchten bij dezelfde plaats als de vorige dagen. We aten rijst met een saus die op tsatsiki leek en ik dronk, zoals gewoonlijk, Sweet Lassi.Na de lunch gingen we in een cirkel met alle kinderen liedjes zingen. Ze vonden had geweldig. We deden hoofd-schouders-knie-en-teen, ram-ta-tam en de hokiepokie. Ze bleven maar vragen voor hokiepokie. Daarna ging ik met Julia en Sofie wiskunde en Engels geven aan een paar kinderen. Met de auto gingen we ook weer terug naar ons huis. We eten vandaag vroeger en gaan daarna gaan we naar de M-market voor de laatste aankopen. Ik onthield bijna geen namen, behalve Pinky, Andyflower en Shankar. (17.03)

Dag 7
Ik schrijf dit vanuit de bus. Er zit een man naast me. Hij heeft gevraagd om mijn naam en afkomst. Daarna zei hij dat hij mijn mobiel erg mooi vond en vroeg hij hoeveel hij kostte en wat de naam is. Vanmorgen ging ik extra vroeg naar het busstation, om pas drie kwartier later te vertrekken. Ik ging naar schooltje 3. Dit is een school voor straatkinderen. We gingen er met een hele volle bus heen. Zo vol dat mr. Kanhai half uit de deur hing. Gelukkig stapten veel mensen na twee haltes uit. Eerst gingen we wat drinken in Oud-Delhi. Vervolgens liepen we naar het schooltje. Er waren ongeveer 20 kinderen. Drie ervan waren jongens van 15 en 16. Ik heb 2 jongens geholpen met wiskunde en een paar tekeningen gemaakt voor de kleine kinderen. Ook hebben we pappagaaitje-leef-je-nog gedaan. Dat vonden ze heel leuk. We gingen met de metro terug naar het marktje van een paar dagen geleden. Ik heb al mijn geld erdoorheen gejaagd. Ons huis ging met de bus terug, maar de bus reed om en kwam niet langs onze uitstapplaats. We kwamen compleet verkeerd uit en waren redelijk gepanikeerd. We zijn met de metro en een riksja terug naar ons huis gegaan. Uiteindelijk kwamen we anderhalf uur te laat thuis terug. Vannacht vertrekken we richting Abu Dhabi. Morgen zullen we daar aankomen en, na een korte stop van 2 uur, richting Brussel vertrekken.


Valentina had '7up Masala' gekocht. Toen we met een groepje in een koffietentje zaten vertelde mevrouw Vingerling dat masala kerrie betekend. Toen moesten wij het natuurlijk allemaal proeven. Het was erg smerig en smaakte ook echt naar kerrie. Vervolgens bleek dat bijna iedereen zonder het te weten ook kerrie-thee had gekocht, omdat de verpakking zo leuk was. 

Voor mevrouw de Rooij, de lerares bij wie ik in een huisje sliep, wilden we als bedankje een broek kopen die ze erg leuk, maar te duur vond. Helaas hebben we de broek niet meer kunnen vinden. We hebben nu een notitieboekje gekocht. Er staat een kort verslag van elke dag in en een lief berichtje van iedereen uit het huis.