Zeven dammen

Ir. J. Viergever
DP aug.1988

Dit beroemde probleem krijgt in van der Stoep's Dammen-spel een hele pagina. Het is het enige bekende probleem waar zes dammen tijdens de combinatie verschijnen. Van der Stoep publiceerde de volgende tabel in deel 7 van zijn reeks.

1 /2 dammen ca. 3100 problemen
3 dammen ca. 2500 problemen
4 dammen ca. 300 problemen
5 dammen ca. 40 problemen
6 dammen 1 probleem

Dat is niet het enige dat dit probleem bijzonder maakt; zoals een schaatser tijdens de tien kilometer het record op de vijf kilometer kan aanscherpen, zo vestigt Viergever gaandeweg een aantal tussenrecords:

Aan alle kanten een majestueus probleem.


dia 1
S. Korteling

Zelf kwam ik lange tijd niet verder dan vier dammen. Dat is niet buitengewoon moeilijk, hoewel ik daar tijdens het componeren van bovenstaand probleem wel anders over dacht. Het draait natuurlijk om de slag 45x41, en de route van de witte dam en het verhuizen van het rijtje 49,44,40 naar 44,40,35 stemmen nog steeds tot tevredenheid. Maar aan zes dammen durfde ik niet eens te denken.


dia 2
S. Korteling

Vijf dammen deze keer, met de aardige manoeuvre 3x20x40 en 2-7. De eindslag 2x2 is omstreden, sommigen hebber er ronduit een hekel aan. Enthousiast ploeterde ik door op dit thema en kwam tot een probleem met acht dammen. Helaas had wit twintig schijven en zwart er maar veertien - ik zal het u besparen. Leen de Rooij informeerde bezorgd of ik soms koorts had.

Onlangs speelde een probleem na dat eindigde in 15,16/D5. Dit nogal onbenullige eindspelletje wint scherp na (15-20). Dit motiefje leek uitstekend te combineren met het slagidee uit dia 1.


dia 3
S. Korteling, ongepubliceerd

Nogmaals vijf dammen. De teller blijft lang op één steken. Zou er in de inleiding niet een dammetje bij kunnen?

-!>
dia 4
Siep Korteling, Hoofdlijn 92
SnowWhite (44K)

Zeven dammen. Opvallend weinig schijven voor zo'n thema. Dat is mogelijk door tweemaal het offeren van een witte dam te combineren met het damgeven. Wonderlijk is dat de geduchte oplossers van Hoofdlijn geen bijoplossing wisten te vinden.


dia 5
Siep Korteling, opgedragen aan J. Viergever

Dit probleem, een bewerking van dia 1 en 3, werd in De Problemist van december 2003 gepubliceerd. Het lijkt uiterlijk veel op Viergevers probleem: alletwee 16x14, de eerste zetten zijn identiek. De oplossing volgt zodra de oplossers van DP zich hebben uitgesproken. Eerlijk gezegd vind ik die van Viergever iets eleganter, met die raadselachtige wachtzet. Viergevers vier witte damoffers vormen nog steeds een record!