Curiosa

Veel componisten streven af en toe bizarre effecten na - hoe gekker hoe beter. Het dogma: "doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg" wordt terecht genegeerd: wie wil er nu een gewoon probleem? Heel af en toe resulteert dit in composities waar iets heel geks mee aan de hand is. De beginstelling ziet er absurd uit, de vraagstelling is anders dan het gebruikelijke Wit begint en wint; de regels zij aangepast of de bordgrootte is gewijzigd. Of wat er ook maar in het brein van de componist is opgekomen. Her en der is op het internet van alles op dit gebied te vinden (zie bijvoorbeeld de links -pagina). Hier volgt de bescheiden bijdrage van Steenslag.

optical1.jpg (19K)

Dit is een digitale foto van een gewoon dambord. De foto is op geen enkele manier bewerkt: alle lijnen zijn echt recht. Een vel papier langs een van de lijnen bewijst dit, maar houdt één oog dicht, anders blijven de hersens bedrogen worden.
Het opbollende effect wordt veroorzaakt door de plaatsing van witte en zwarte dropjes (go-steentjes). Het idee voor deze foto werd gevonden op Akiyoshi's illusion pages.
Een aardige voorstudie tot een veel ambitieuzer idee dat zich al snel opdrong:

damdame1.jpg (29K)
Niet gek he, voor een eenvoudig dambord en een set go-steentjes...

(Nu ja, dit is werk van de body-art fotograaf Willem Buis. Het heet "Dambord". Go-steentjes hebben er, voor zover ik weet, niets mee te maken.)