Waar?S. Korteling, 2004

In deze stelling is wit aan zet. Hier is iets ernstig mis, want als wit nu aan zet is, heeft zwart zojuist een zet gedaan. Waarmee? Welnu, in het diagram is op mysterieuze wijze een zwarte dam weggevallen. Waar staat die dam?


puzzle_dam1 (25K)

Bovenstaand plaatje is een bewerking van een bewerking.Ik vond dit plaatje op chessbase.com; De theorie is hier te vinden. In de praktijk zijn witte schijven en witte velden helemaal niet wit, ze zijn alleen lichter gekleurd dan de "zwarte". Dat levert nooit problemen op. Geoefende dammers zullen dan ook geen moeite hebben met de volgende vraag:


Het is een koud kunstje om een zwarte dam op bijvoorbeeld 1 te zetten, maar daar kan die dam onmogelijk op een regelementaire wijze naartoe gespeeld zijn. Sterker nog, er is geen enkele zet met een zwarte dam mogelijk. Het moet dus een zet met een schijf geweest zijn, die tot dam promoveert. Het enige beschikbare promotieveld is 47, via het zetverloop hiernaast.


Beide schijven hebben precies dezelfde grijstint. Sterker nog, beide velden hebben diezelfde grijstint. Echt waar! Neem een vel papier en knip er gaatjes in en houdt dat voor het scherm, of print het plaatje uit en zet er de schaar in, of gebruik een grafisch programma om de kleuren te meten. Misschien helpt onderstaande animatie...

dam_ilussion1-animate (110K)