Boeken


libromontero.gif (4K)

1001 Miniaturen van G.L.Gortmans (1939) Samen met W.B.Monsma heeft Gortmans de "Scherpe Regels" geformuleerd. Ze werden in het voorwoord van het boek gepubliceerd als richtlijn waaraan miniaturen moesten voldoen. De verschijning van dit boek wordt algemeen gezien als het begin van de moderne problematiek. Het is al lang niet meer verkrijgbaar, zelf heb ik helaas ook geen exemplaar.
Update 26-02-2004: Dankzij Luc Pauws staat 1001 minaturen nu integraal op deze website


In 1994 verscheen, ook weer op het gebied van miniaturen, het boekje Mir Miniatur van Sjkitin, Matoes en Juscevic. Over de tekst kan ik u niets vertellen, want die is in het Russisch. De miniaturen zijn van zeer goede kwaliteit, zoals de auteursnamen al doen vermoeden. Een groot deel van het boek is gewijd aan andere componisten: Van iedere bekende problemist is een miniatuur opgenomen. Het boek bevat een "westerse" namenlijst, zodat problemen ook terug te vinden zijn.

garcia_canalejas_small.jpg (25K)
Het Guerra-motief werd vroeger toegeschreven aan Canalejas

Ook in het Russisch is het boek 700 selected compositions from championships of Ukraine 1980-1995, door Mikhail Ben en Sergei Yuscevic (1997). Er zitten schitterende problemen, miniaturen, en eindspelen bij van gerenommeerde auteurs als Fedorov, Ivatsko, Maslov, Matoes, Tkachenko en natuurlijk van Yuskevic himself.


Een heel aardig boekje is in de werkplaats van de problemist door Leen de Rooij uit 1999, een inleiding tot de begrippen die gebruikt worden in de problematiek, waarin ook de werkwijze van een problemist uit de doeken wordt gedaan. Ik kreeg het als welkomstgeschenk bij een abonnement op DP -ik weet niet of dat nog zo is.


De dammen-spel-serie van Arie van der Stoep beslaat op het moment van schrijven maar lieft 15 delen, de nummering van de diagrammen stopt bij 14122! Een standaard-probleem kent het volgende verloop: zwart krijgt een dam, wit krijgt een dam, wit maakt een winnende rondslag. Deze problemen worden niet in v.d.Stoep behandeld, maar alles wat iets verder gaat dan dit standaardschema wel, zolang er maar een dam bij het slagwerk betrokken is. Meerdere dammen, dammanoevres die langer zijn dan 1 zet, damslagoffers en damschuifoffers, elk probleem dat op een van deze gebieden gepubliceerd is, kun je via een uitgekiend systeem terugvinden. Dat systeem is de grote kracht van deze reeks, want het maakt het mogelijk om in een handomdraai te controleren in hoeverre je eigen compositie origineel is.


S. Yushkevitch
3x2=1!

De titel van Jushkevitch' nieuwe boek heeft als voordeel dat de titel werelwijd leesbaar is en als nadeel dat ie rekenkundig niet geheel correct is. Het betreft een verzameling miniaturen waarbij wit driemaal achtereen twee stukken offert om met het overgebleven stuk te winnen. De minder opzienbarende titel "7-(3x2)=1!" zou dus ook in aanmerking komen.

Alle miniaturen die aan dit criterium voldoen - en daarvoor is een indrukwekkende hoeveelheid bronnen geraadpleegd- zijn opgenomen. Desalniettemin is het een klein boekje. Deze problemen zijn dan ook niet moeilijk op te lossen, maar wel lastig te componeren.
Het materiaal is in drie hoofdstukken onderverdeeld. In het eerste hoofdstuk haalt wit geen dam, in het tweede hoofdstuk is wit's overblijvende stuk een dam en in het laatste hoofdstuk offert wit een dam.

A. Lentochkin 1974
J. Vink 1957
S. Ustianov 1993
S. Zilevicius 1985
S. Juscevic 1976
J. Gobins 1994/1995

Een korte biografie over deze auteur (die op deze site meestal Juskevic genoemd word) en een aantal fantastische composities kunt u vinden op Eric's Damsite.


book_worm_closeup_blink_sm_trp_24660.gif (9K)

Helaas kun je niet zomaar je favoriete boekhandel binnenlopen om deze boeken uit de kast te halen. Veel van bovenstaande boeken zijn in eigen beheer gepubliceerd, sommigen hebben geen ISBN-nummer: uw boekhandelaar weet niet waar u het over heeft. Antiquariaten hebben soms iets, een specialist is Boekhandel l'Esprit.
Voor de twee Russische boeken en de Dammen-spel serie kunt u
contact opnemen met Steenslag. U krijgt dan de adressen waar u deze boeken kunt bestellen. Die adressen worden hier niet gegeven omdat ik daar geen toestemming voor heb gevraagd.