Geen biljart

Arne van Mourik staat bekend als de enthousiaste en hardwerkende probleemredacteur van De Problemist. Naast deze verantwoordelijke functie blijkt hij nog tijd te hebben voor frivoliteiten als het spelen van dampartijen. Onlangs versloeg hij ex-wereldkampioen Harm Wiersma. Wij deden navraag.

outlook.jpg (21K)

Arne reageerde snel:

He Siep,

Het is de Wiersma en die Van Mourik, ehh tsja, dat ben ik. Ik kan het inmiddels bevatten, maar hoe langer ik er over nadenk hoe ongeloofwaardiger het klinkt!
Sinds vorig jaar mag ik bij ADG mijn geluk in de ereklasse beproeven, maar het niveau is eigenlijk nog te hoog. Ik was al blij dat ik na de 4 remises, 6 nederlagen en 1 winstpartij (tegen Niek Kuijvenhoven, nu Nederlands kampioen junioren) van vorig jaar dit jaar weer mee mocht doen... En dan meteen in de eerste ronde zo'n ongelooflijk resultaat.

Ondanks dat het voor Wiersma een kloknederlaag was en hij eerder in de partij twee keer niet het sterkste (winnende?) plan koos vind ik de winst niet eens helemaal onterecht. Toen hij nog iets meer dan een minuut had voor 13 zetten (achteraf een getal om krachten bij te zoeken) bood ik remise aan in een op het oog gelijkwaardige stand. Gezien de tussenstand (3-1 voor ADG) en de ontmoeting op papier verbaasde het me niet dat Harm toch doorspeelde. Enkele zetten later sloeg de stand dan toch enigszins om. In het vervolg heb ik het best slim gespeeld door hem nog enkele keuzemomenten te geven waar hij achteraf te veel seconden in stak. Toen er op de digitale klok een minnetje voor zijn tijd kwam te staan (zelf had ik nog 5 minuten) wees de arbiter ons daar meteen op. Op de vraag of we de zetten hadden gehaald hoor ik mezelf nog enigszins verbaasd zeggen "volgens mij niet ...." We bleken er 48 te hebben. En zo haal je ineens de krant. Harm kon zich niet herinneren wanneer hij voor het laatst op de klok had verloren en zijn laatste competitienederlaag dateerde van 1995 (tegen Heusdens).

Als je de notatie op je website wil zetten heb je mijn zegen. Natuurlijk! Leuk voor collega problemisten. Alleen weet ik niet zo snel waar je de notatie het snelst van kunt kopiŽren. Maar als je 'm snel wilt hebben stuur ik uiteraard even een documentje. Is Word ok?

Arne

Wij wachten gespannen af. Intussen hopen we dat deze jongeman zich niet door dit succesje laat afleiden en zich spoedig weer zal wijden aan serieuzere zaken als het damschuifoffer en opsluitmotieven.


Update 24-09-2003
Arne levert geen half werk! Hier is zijn verslag, het leest als een thriller. Wilt u het downloaden? Hier is het "documentje" (geen zorgen, gescand op virussen).

wiersma.jpg (6K)
Harm Wiersma

En hier is de partij in .pdn